Het ras Pastore di Bergamasco

Bergamasco's zijn intelligente, evenwichtige, vriendelijke, rustige en zelfbewuste honden. Ze hechten zich sterk aan het eigen gezin, zijn bijzonder trouw, maar gedragen zich niet afhankelijk of opdringerig.

Doordat ze van oudsher alleen met een kudde schapen of koeien de bergen in gingen, is hun zelfstandigheid sterk ontwikkeld. Ze kunnen situaties inschatten en er naar handelen. Deze karaktervolle honden zijn zeer waaks en moedig en ze blaffen doorgaans weinig. 

De Bergamasco is een prima waakhond, een beetje gereserveerd ten opzichte van onbekenden maar bij ‘goed volk’ stellen ze zich vriendelijk op. Zij maken dit onderscheid zelf.


Ze zijn verdraagzaam ten opzichte van andere honden en redelijk makkelijk op te voeden, mits er rekening mee wordt gehouden dat ze niet graag - in hun ogen - onnodige commando's opvolgen. Ze zijn beslist niet slaafs, maar vinden het leuk om samen iets met hun baas te doen.

 
 
 
 
 
 
De Bergamasco is ook heel leuk met kinderen
 

 

 

 Op de website van de vereniging van herders- en berghonden uit Azië en zuid- en oost-Europa [VHB] kun je een complete beschrijving van het ras vinden.